Україна вимагає від ЄС гарантій перспективи членства

Вівторок, 3 червня 2014, 14:51

Виступаючи на конференції, організованій в центрі європейської політики вчора, 2 червня, Костянтин Єлісєєв, Надзвичайний і Повноважний Посол України в ЄС, виступив з вимогою надати Україні чітку відповідь стосовно її перспектив членства в Європейському Союзі.

В теорії підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може супроводжуватися преамбулою, в котрій існує можливість прописати перспективи членства.

Основна частина Угоди про асоціацію ЄС - Україна, як очікується, буде підписана на саміті 26-27 червня ЄС. Україна підписала політичні глави Угоди ще в березні, але основний текст, що містить положення про вільну торгівлю, був залишений підписання після президентських виборів , які відбулися 25 травня.

Єлісєєв заявив, що нинішня криза в ЄС бул "протистоянням двох цивілізацій", котре, як лакмусовий папірць, показали, чи мав ЄС об’єднану безпекову політику.

Він сказав, що, на його думку, ЄС повинен прийняти "розумну комбінацію дій", у тому числі "санкції іранського типу", з тим, щоб відрізати Росію від глобальної фінансової системи. Він пояснив, що санкції, прийняті до цих пір, були "хорошими, але не достатніми", оскільки вони очікувалися Кремлем.

Але що більш важливо, необхідно підтримувати Україну "щедро, добре скоординованим чином" , а також "пожвавити дискусії" щодо ясної перспективи її членства в ЄС.

Для України, за його словами, перспектива членства - це "світло в кінці тунелю ", котрого вона так потребує. Відсутність такої перспективи – це не тільки питання розчарування, а й "зради України", сказав він.

Єлісєєв наголосив, що Україна "заплатила кров'ю" за укладення в Угоди про асоціацію, згадуючи трагічні події, які мали місце після того, як колишній президент Віктор Янукович відмовився підписувати угоду.

Однак Ян Томбінські, посол ЄС в Україні, зайняв більш обережну позицію щодо перспективи приєднання. Він повідомив, що було надзвичайно непросто переконати країни-члени ЄС розпочати переговори стосовно підписання Угоди про асоціацію. Томбінські також навів приклад Польщі, котра після підписання Угоди про асоціацію не отримала жодних гарантій стосовно можливого членства в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.