Суд ЄС змусив картелі відшкодувати збитки споживачам

П'ятниця, 6 червня 2014, 14:32

Компанії, участь котрих в картелях буде доведено, будуть судитися з ще більшою кількістю своїх жертв, постановив Європейський Суд справедливості. Так, члени картелі муситимуть сплатити грошове відшкодування за втрати не тільки у зв’язку з власною діяльності, але й у зв’язку з підняттям цін конкуруючими підприємствами поза картелю.

В четвер, 5 червня, в Люксембурзі мало місце історичне рішення Європейського Суду справедливості у справі виробників ліфтів Kone, Otis, Schindler і ThyssenKrupp.

Ці компанії сплатять штраф Європейській комісій у розмірі €992 млн. за те, що з 2007 р. підтримували фіксовані ціни на ліфти та ескалатори в Бельгії, Німеччині, Люксембурзі та Нідерландах.

Дочірня компанія австрійської федеральної залізниці пізніше засудили компанії на €1.8 млн. в австрійському суді, стверджуючи, що поставники ліфтів, котрі не були членами картелі, були неспроможні міняти завищені ціни в результаті дій картелі.

Австрійський суд звернувся до Європейського суду справедливості з проханням надати рекомендації, оскільки австрійські закони забороняють жертвам вимагати компенсації, якщо їхні поставники не були членами картелі.

Судді в Люксембурзі підтримали позивача.

"Там, де картель мала вплив на провідних конкурентів в ціноутворенні, члени картелі можуть бути відповідальними за втрати, причинені в результаті", написали вони.

"Це рішення підніме ставки для учасників картелі", сказав Гервін Ван Гервен, партнер адвокатської фірми Linklaters.

"Це важливе рішення, воно збільшує ризик втрат для підсудних картелів". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.