Ради Європи очікує відновлення судді ВСУ Волкова на виконання рішення ЄСПЛ

П'ятниця, 6 червня 2014, 19:40

6 червня Комітет міністрів Ради Європи оприлюднив рішення про ситуацію з виконанням вердиктів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) країнами-членами РЄ. Спеціальне засідання Комітету міністрів РЄ, присвячене цьому питанню, відбулося 3-5 червня в Страсбурзі.

Головним питанням, що стосується нашої країни, стала ситуація з виконанням рішення ЄСПЛ у справі "Волков проти України".

"(Ми) відзначили з цікавістю інформацію, надану українською владою, про те що проект резолюції, яка дозволяє відновити позивача в його посаді судді Верховного суду, знаходиться в парламенті, і висловили впевненість, що цей проект резолюції буде прийнятий без затримок", - цитує рішення КМ РЄ сайт ЄС-плюс.

Суддя Верховного суду Олександр Волков був звільнений зі своєї посади в червні 2010 року, при цьому парламентський комітет з питань правосуддя, який виносив дане рішення, вийшов за межі своїх повноважень. ЄСПЛ в ході розгляду справи "Волков проти України" встановив, що процедура звільнення не була незалежною і неупередженою, відзначалися різні порушення під час голосування в парламенті. Також суд відзначив недоліки у формуванні спеціальної палати Вищого адміністративного суду, який займався справою Олександра Волкова.

Рішення ЄСПЛ у справі Волкова набула чинності навесні 2013 року, але українська влада відмовлялася виконувати його під різними приводами, хоча в складі Верховного суду була вакансія для його відновлення.

Що стосується загальних заходів по даним рішенням, представники країн-членів Ради Європи закликала Україну якнайшвидше розробити детальний план дій щодо конституційної і законодавчої реформи для поліпшення незалежності судової системи України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.