ЄС подав до СОТ запит на вирішення суперечки з РФ

Вівторок, 1 липня 2014, 10:46

Європейський Союз вирішив задіяти механізми Всесвітньої торгової організації (СОТ) для вирішення суперечки з Росією, спричиненої забороною на імпорт свинини. "ЄС вважає, що російські обмеження на імпорт не відповідають правилам СОТ, зокрема Угоди про застосування санітарних і фітосанітарних заходів та Генеральної угоди з тарифів і торгівлі", - повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Нагадаємо, Росія заборонила імпорт свинини з ЄС в кінці січня нинішнього року в зв’язку із виявленням декількох випадків африканської свинячої лихоманки у диких кабанів у прикордонних районах Польщі та Литви. ЄС вважає такі дії непропорційними, відзначаючи, що заборона стосується всіх регіонів ЄС, у тому числі тих, де таких випадків не виявлено.

"Російські обмеження на імпорт європейської свинини чітко непропорційні, дискримінаційні і не базуються на наукових дослідженнях", - заявив з цього приводу комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт. За оцінками Єврокомісії, протягом п’яти місяців дії заборони європейські виробники свинини втратили близько 580 млн євро.

В 2013 році експорт свинини з ЄС у Росію досяг 1,4 млрд євро, що складає чверть всього європейського експорту цього продукту.

Євросоюз вже пройшов першу стадію вирішення торговельної суперечки в органах СОТ. За запитом ЄС 30 квітня і 1 травня цього року вже відбулися неофіційні консультації з Росією, проте вони не призвели до скасування обмежень.

Передбачається, що орган СОТ з врегулювання спорів розгляне рішення про створення спеціальної групи з вирішення спорів за запитом ЄС на засіданні 10 липня. Остаточне рішення про створення такої групи може бути прийняте 22 липня.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.