Банк Англії не стане змінювати ставки на липневому засіданні

Четвер, 10 липня 2014, 09:18

Банк Англії в ході дводенного засідання, яке завершиться в четвер, залишить базову відсоткову ставку на рекордно низькому рівні - 0,5% - і не вноситиме змін до програми купівлі активів, фактично замороженої в жовтні 2013 року, прогнозують аналітики, опитані агенцією Bloomberg.

Про це повідомив Інтерфакс у четвер, 10 липня.

Востаннє Банк Англії змінював ставку 5 березня 2009 року - тоді вона була знижена до поточного рівня в 0,5%, що є мінімальним за 320 років історії центробанку.

"Ми знову очікуємо, що рішення зберегти ставки буде одностайним, - зазначив старший економіст Capital Economics Семюель Тумс. - І хоча не можна виключати підвищення ставок до кінця року, низька інфляція, швидше за все, змусить правління ЦБ почекати з такими заходами до початку 2015 року".

У травні зростання споживчих цін у Великобританії сповільнилося до 1,5% у річному вираженні, найнижчого показника за 4,5 роки. При цьому таргетованим рівнем інфляції є показник до 2%.

Додатковим стимулом до збереження низьких ставок в найближчій перспективі стали дані Національного статистичного управління (ONS) про несподіване зниження обсягів промислового виробництва в країні в травні на 0,7% щодо квітня, тоді як аналітики в середньому очікували підвищення показника на 0,3%.

Тим часом економіст Немат "Минуш" Шафік, яка стане новим членом Комітету з кредитно-грошової політики (MPC), у вівторок заявила, що оцінка вільних потужностей в економіці країни може бути знижена вже в серпні. Цей показник раніше називав ключовим глава Банку Англії Марк Карні, і в травні його значення оцінювалося в 1-1,5% ВВП.

ВВП Великобританії в січні-березні поточного року зріс на 3,1% в річному вираженні і за оцінкою Міжнародного валютного фонду може збільшитися в 2014 році на 2,9%, що стане максимальним підвищенням серед країн G7.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.