15 липня Європарламент проголосує за президента Єврокомісії

Четвер, 10 липня 2014, 17:31

Європейський парламент проголосує за кандидатуру президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера 15 липня, а 16 липня лідери ЄС на позачерговому саміті обговорять можливих кандидатів на посади Верховного представника Євросоюзу та президента ЄС.

Чи буде на порядку денному саміту українське питання, ще невідомо, передає УНІАН.

"16 липня лідери ЄС знову зберуться, щоб обговорити кандидатури на ці дві конкретні позиції", - йдеться в анотації до майбутнього саміту.

Станом на сьогодні остаточний порядок денний ще невідомий, листа-запрошення президента Ради ЄС Хермана ван Ромпея також ще немає.

Як повідомили журналістам у Раді ЄС, очікується, що лист може бути розісланий на початку наступного тижня. Включення до порядку денного саміту українського питання також ще не підтверджено.

Станом на сьогодні посаду Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики посідає Кетрін Ештон, президента ЄС – Херман ван Ромпей.

Згідно з процедурою, президент Ради ЄС обирається більшістю голосів Ради на два з половиною роки з можливістю переобрання на другий термін. Строк мандату Ромпея спливає 1 грудня цього року. Саме йому доручено провести консультації серед лідерів ЄС та визначити найкращого кандидата, який займе його офіс.

Аналогічно голосується кандидатура Верховного представника, хоча тут ще необхідна згода президента Європейської комісії. На цю посаду обирають на п’ять років. Мандат Ештон спливає 31 жовтня, одночасно з мандатом всієї Європейської комісії.

Як відомо, Жан-Клод Юнкер вже заручився підтримкою сталої більшості ЄП, і без сумніву його кандидатура буде підтримана Європарламентом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: