Європейський парламент прийме в четвер резолюцію щодо України

Четвер, 17 липня 2014, 09:24

Європейський парламент прийме в четвер резолюцію щодо України, яка, судячи з підготовленого проекту, засуджуватиме дії Росії.

Про це повідомив Інтерфакс.

У пропонованому документі вітається нещодавнє підписання другої частини Угоди про асоціацію та вільну торгівлю між ЄС і Україною.

Вітається також рішення Брюсселя негайно почати тимчасове виконання Угоди, міститься заклик до її якнайшвидшої ратифікації.

Згідно з проектом резолюції, Європарламент підтримує мирний план президента України Петра Порошенка як "основний шанс на деескалацію і встановлення миру". Разом з тим у проекті стверджується, що Росія бере участь у військових діях і військових поставках, міститься заклик до Москви виконувати міжнародні зобов'язання, сприяти реальним мирних переговорів і використовувати свій вплив для припинення будь-якого насильства.

У проекті документа анексія Криму Росією названо незаконним, вітається рішення ЄС заборонити імпорт товарів з Криму та Севастополя.

Європарламент, судячи з проекту резолюції, має намір закликати Росію "зі справжньою рішучістю підтримати мирний план (президента Порошенка), вжити заходів для ефективного контролю своїх кордонів з Україною, зупинити подальше проникнення через неї членів незаконних збройних формувань, зброї та бойової техніки, припинити ворожі дії і інфільтрацію, негайно скоротити чисельність своїх військ біля кордону з Україною, відвести їх від кордону, використовувати свою владу над повстанцями і найманцями, щоб змусити їх дотримуватися припинення вогню".

У проекті передбачено, що депутати вимагатимуть від Ради ЄС ввести "третю фазу" прийнятого в березні трьохступеневої плану санкцій щодо РФ, "якщо того зажадає ситуація".

У проекті постанови звучить докір країнам ЄС за неузгодженість їхньої політики щодо Росії у зв'язку з українським кризою, в тому числі у сфері енергетичної безпеки.

Серед вимог і побажань, звернених до Києва, в проекті документа підкреслюється крайня необхідність внутрішніх економічних і політичних реформ, проведення незалежного та неупередженого розслідування з міжнародною участю всіх подій, що спричинили смерть людей, і злочинів проти людяності, які мали місце у всіх частинах України з листопада 2013 року, і притягнення винних до відповідальності.

Проект свідчить, що Європарламент "нагадує про необхідність припинити систематичне та структурного згортання прав людини, подолати погане управління, поширену колосальну корупцію і тіньову економіку в Україні; підкреслює важливість процесу конституційної реформи".

Два пункти проекту резолюції присвячені проблемі поставок і транзиту російського газу. Так, у ньому підкреслюється необхідність пошуку чіткого, справедливого і стабільного рішення для забезпечення безпеки поставок газу з Росії на Україну, причому "ЄС повинен і далі грати свою роль у сприянні досягнення угоди, що дозволяє Україні платити конкурентоспроможну, а не політично вмотивовану ціну".

У проекті йдеться, що "використання енергетичних ресурсів як інструменту зовнішньої політики підриває довгострокову довіру до Росії як надійного торговельного партнера ЄС". Там міститься також заклик "забезпечити достатню подачу газу (в Україну) через реверсні трубопроводи з суміжних держав ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.