Україна розраховує на німецькі інвестиції в ГТС – Яценюк

П'ятниця, 18 липня 2014, 10:40

Україна розраховує на залучення німецьких інвестицій у вітчизняну газотранспортну систему, закон про реформування якої Верховна рада схвалила у першому читанні.

Про це у п'ятницю повідомив УНІАН. 

Як зазначив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк німецькому виданню Focus, Німеччина могла б зіграти ключову роль у виробленні єдиної енергетичної політики ЄС і України.

"Ми чекаємо на німецькі інвестиції у нашу газотранспортну систему. Німеччина могла б зіграти ключову роль у виробленні єдиної енергетичної політики ЄС і України", - наведено цитату Яценюка на сайті уряду.

"Ми хочемо змінити архітектуру європейського енергетичного ринку. І ми хочемо зупинити будівництво "Південного потоку". Це політичний проект, який не має економічного змісту, коли працює українська ГТС", - додав Яценюк.

Прем'єр також підкреслив, що Україна гарантує безперебійний транзит російського газу до країн Євросоюзу.

За словами очільника уряду, для опалювального сезону Україні потрібно купити ще 7 млрд кубометрів газу в Росії.

"Зараз ми, так само, як і весь Європейський Союз, ще залежні від Росії. Частково ми вирішуємо цю проблему, купуючи російський газ у держав ЄС. Ціна на нього на 100 доларів нижча, ніж та, якої від нас вимагає РФ", - додав Яценюк.

Нагадаємо, що на початку червня Кабінет міністрів ухвалив рішення про реорганізацію НАК "Нафтогаз України" і створення на його базі двох компаній - з транзиту і зі зберігання газу. Пропонується таке рішення: "Нафтогаз" займатиметься виключно реалізацією природного газу, а також створюються ПАТ "Українська газотранспортна система", яке, відповідно до європейського законодавства, займатиметься виключно транспортуванням природного газу, і ПАТ "Українські газові сховища", яке займатиметься зберіганням природного газу. Контроль над цими компаніями залишається за державою.

Водночас законопроект про модернізацію ГТС було розроблено в найкоротші терміни за дорученням прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і схвалено на засіданні уряду у середу 18 червня. Після цього Верховна рада прийняла його у першому читанні. Згідно з документом, на базі української ГТС пропонується створити компанію-оператора, 49% акцій якої належатиме компаніям з ЄС і США, а контрольний пакет залишиться у держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: