ВР підтримала в першому читанні законопроект про участь інвесторів з ЄС і США в управлінні ГТС України

П'ятниця, 4 липня 2014, 12:53

Верховна рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління єдиною ГТС України".

За проект закону про внесення змін до законодавства України щодо реформування системи управління єдиною ГТС у п'ятницю в першому читанні проголосували 229 депутатів, передає Інтерфакс.

Як повідомлялося, згідно з цим документом заплановано зняти обмеження на передання в оренду або концесію магістральних газопроводів і підземних сховищ газу (ПСГ) підприємству/підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС і/або ПСГ.

Зазначена передача майна в оренду може здійснюватися виключно з метою та на виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до закону "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного Співтовариства" на підставі договору та на умовах, затверджених Кабміном, з урахування принципів дотримання економічної безпеки держави.

Функції оператора єдиної ГТС України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може бути виключно держава, державне підприємство (володіння не менше 51% корпоративних прав) або юридична особа (юридичні особи), яке належить і контролюється резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог статті 10 директиви 2009/73/ЄС Європейського парламенту та Ради стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу.

Такі ж умови мають бути застосовані щодо оператора ПСГ.

Раніше Кабінет міністрів погодив можливість створення публічних АТ "Магістральні газопроводи України" і "Підземні сховища України", 100% акцій яких перебуває у державній власності.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Фонд держмайна і "Нафтогаз України" з "Укртрансгазом" зобов'язані розробити статути підприємств, забезпечити передання цим акціонерним товариствам майна, що використовується для забезпечення транспортування та зберігання газу, не підлягає приватизації та обліковується на балансі ПАТ "Укртрансгаз".

Кабмін також рекомендував "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" негайно вжити заходів щодо приведення договірних відносин транзиту природного газу через Україну у відповідність до зобов'язань перед Енергоспівтовариством, зокрема вимог Директиви 2009/73/ЄС (третій енергетичний пакет) про загальні правила внутрішнього ринку природного газу. Крім того, профільне міністерство має вжити заходів щодо припинення виконання "Нафтогазом" функцій оператора єдиної газотранспортної системи і покласти їх на "Укртрансгаз".

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних газосховищ країни. Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: