РБ ООН узгодила проект резолюції щодо катастрофи Boeing, в якому визнається, що літак був збитий

Понеділок, 21 липня 2014, 10:58

Рада безпеки ООН сьогодні вночі узгодила проект резолюції у зв’язку з катастрофою пасажирського літака Boeing-777 на Донеччині.

Про це в понеділок повідомив УНІАН.

Голосування щодо узгодженого проекту має відбутися сьогодні о 22.00 за київським часом (15.00 за нью-йоркським).

Предметом голосування стане запропонована Австралією резолюція. Цей проект констатує, що пасажирський літак був збитий, і вимагає притягнути винних до відповідальності.

Прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт заявив: якщо Росія заблокує ухвалення цією резолюції, це буде дуже негативним кроком.

За його словами, "жодна розумна людина'' не може заперечувати проти формулювань, які містяться у цій резолюції.

Росія тим часом внесла на розгляд Ради безпеки ООН свій проект резолюції щодо катастрофи.

За словами постійного представника РФ в ООН Віталія Чуркіна, Росія може підтримати й австралійський варіант, якщо в ньому буде вимога неупередженого розслідування.

Також в уряді Великої Британії назвали абсолютно неприйнятним блокування Росією подальшого тиску Ради безпеки ООН з питання доступу до місця авіакатастрофи рейсу МН17. Москва мотивує це тим, що проблеми не існує.

Про таке йшлося у неділю під час засідання щодо катастрофи MH17, яке провів міністр закордонних справ Філіп Хеммонд із представниками уряду, поліції та інших структур.

"Вони висловили сильну стурбованість відсутністю прогресу в забезпеченні доступу до місця катастрофи для встановлення осіб жертв і їхньої репатріації. Як раніше зазначили прем’єр-міністр і міністр закордонних справ, президент Путін повинен використати свій вплив на сепаратистів, аби ті дозволили негайний і безперешкодний доступ до місця катастрофи, і щоб з жертвами поводилися з гідністю та повагою. Абсолютно неприйнятно, що російський уряд заблокує подальший тиск з боку Ради безпеки ООН з цього питання, стверджуючи, що проблем з доступом не існує", – наголосили у прес-службі британського уряду.

Крім того, у прес-релізі зазначається, що Міністерство закордонних справ Британії продовжує надавати консульську підтримку сім’ям жертв і працює з ними, щоб забезпечити переліт, проживання та перекладачів для бажаючих поїхати в Київ або Амстердам.

"Ми також працюємо з членами сімей, щоб захистити від можливого фінансового шахрайства та шахрайства з документами", – йдеться у повідомлені.

В уряді Великої Британії зазначили, що міністр закордонних справ візьме участь у засіданні Ради Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ у вівторок у Брюсселі, де він "працюватиме разом із колегами з Євросоюзу, щоб натиснути на Росію іншими санкціями".

Повідомляється також, що двоє британських поліцейських експертів прибули до Києва для зустрічі з українською владою та міжнародними представниками та готові вирушити до місця катастрофи.

Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею "теракт". Крім того, спецслужба опублікувала перехоплені записи розмов, із яких випливає, що літак збили саме бойовики. СБУ також заявляє, що має й докази того, що доправленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами "Бук" керували російські військові фахівці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.