Поляки не судитимуть українця за вивіз касок. Спорядження не віддали

Доповнено
Четвер, 31 липня 2014, 13:02

Польська прокуратура закрила справу проти 54-річного жителя Нововолинська, який у червні намагався перевезти з Польщі до України близько 550 касок і десяток бронежилетів для українських військових.

Про це повідомив Томаш Чувара - прес-секретар польського фонду "Відкритий діалог", який надавав юридичну підтримку українцю, повідомляє BBC.

"Прокуратура закрила справу щодо Олега, беручи до уваги незначну громадську шкоду його дій", - повідомив пан Чувара.

54-річного Олега Іванова звинувачували у спробі незаконно перевезти через кордон товари військового призначення. Координатор міжнародних проектів фонду Наталя Панченко у розмові з кореспондентом "Європейської правди" підтвердила дану інформацію та зазначила: попри закриття справи, засоби захисту, що мали надійти в зону АТО, не віддали їхнім власникам.

"Олег перевозив 551 каску. З них 445 одиниць (тих, що були вживані) віддали власникові, але більше сотні досі лишається під арештом. Наш адвокат сьогодні (31 липня) поїхав до прокуратури просити про зняття арешту з решти касок", - повідомила Панченко.

Військові каски були арештовані, оскільки за польським законодавством для їх експорту необхідний був спеціальний дозвіл, якого український активіст не отримував.

За словами Наталі Панченко, в понеділок 4 серпня має відбутися суд над ще одним українським волонтером, Романом Кушніром, який намагався перевезти до України 42 бронежилети. Конфісковане у нього спорядження також досі лишається під арештом. Кушніру, згідно зі звинуваченнями польської прокуратури, загрожує до 10 років позбавлення волі.

Між тим представниця "Відкритого діалогу" запевнила, що збір коштів та доправлення до України військового захисного спорядження триває.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.