Від Кемерона вимагають пояснень щодо зв'язків з російськими спонсорами

П'ятниця, 4 липня 2014, 11:48

Консервативна партія Великобританії та її лідер, прем'єр-міністр країни Девід Кемерон, стали об'єктами критики після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про зв'язки партії з російськими спонсорами, пише The Independent.

Партія, як повідомляється, отримала великі суми від лобістської компанії New Century, що представляє, серед іншого, інтереси заможних російських громадян, які мають зв'язки в Кремлі. Існують припущення, що росіяни спонсорують консерваторів за допомогою New Century. Громадяни інших країн та офіційні представники іноземних держав не можуть фінансувати британські політичні партії, однак вони все ж мають можливість лобіювати свої інтереси - за допомогою зареєстрованих у Великобританії компаній.

Згідно з даними виборчої комісії, протягом декількох місяців до виборів 2010 року New Century перерахувала консерваторам 85 тис. фунтів стерлінгів, тоді як її прибуток у тому фінансовому році склав 267 тис. фунтів стерлінгів. Таким чином, компанія якимось чином змогла передати консерваторам третину свого прибутку.

Тамасин Кейв (Tamasin Cave) з Союзу за прозорість лобізму (Alliance for Lobbying Transparency) зазначила, що жертвування такої суми грошей видається їй підозрілим. Вона заявила, що консерваторам у зв'язку з цим доведеться відповісти на ряд серйозних питань, зокрема пояснити, що New Century отримала у відповідь.

Головою New Century є Девід Бернсайд - один із засновників фонду "Позитивна Росія", діяльність якого має покращити імідж РФ у Великобританії.

Раніше The Guardian написала про те, що компанія New Century минулого року запросила на закриту благодійну вечерю Консервативної партії ряд російських бізнесменів, у тому числі екс-голову "Банку Москви" Андрія Бородіна, співвласника групи "Смарт-холдинг", мільярдера Андрія Клямка, а також депутата Василя Шестакова - близького друга президента Росії Володимира Путіна і його партнера по дзюдо.

За даними The Guardian, на аналогічний обід, влаштований консерваторами 2012 року, був запрошений російський дипломат Сергій Налобин - син високопоставленого офіцера ФСБ, що у 1990-ті роки був начальником Олександра Литвиненка, який помер через отруєння полонієм сім років тому. Як повідомляється, на тому прийомі Налобин обійшов столи представників уряду і залишив їм свої візитки.

Депутат від лейбористів Кріс Брайант звинуватив Кемерона в лицемірстві і заявив, що вважає його зв'язки з подібними людьми неналежними. Все це, за словами Брайанта, пояснює "безхребетність" Кемерона щодо Путіна. Консерватор Джон Уіттингдейл, однак, вважає, що нічого гідного осуду у подібних спонсорських вечерях немає, а налагодження відносин з Кремлем є кращою стратегією.

Ані консервативна партія, ані New Century не розкривають імен людей, запрошених на вечерю для збору пожертв цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: