Меркель та Олланд схвалюють рішення Порошенка відмовитися від режиму припинення вогню на Донбасі

П'ятниця, 4 липня 2014, 15:39

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд заявляють, що з розумінням поставились до рішення президента України Петра Порошенка відмовитися від режиму припинення вогню на Донбасі та бажання повертатися до нього за конкретних умов – двостороннього припинення вогню, відновлення контролю над кордоном при моніторингу ОБСЄ та звільнення всіх заручників.

Як повідомили у прес-службі президента України, про це йшлося під час тристоронньої телефонної розмови.

Співрозмовники Порошенка відзначили, що режим припинення вогню коштував країні великих втрат, передусім людських життів, і вони розуміють президента України.

Сторони відзначили прогрес, досягнутий на чотиристоронній зустрічі міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії, яка відбулась у Берліні, зокрема щодо підтримки забезпечення стійкого миру та стабільності в Україні, що може бути досягнуто шляхом сталого припинення вогню усіма сторонами протистояння, відновлення не пізніше 5 липня діяльності тристоронньої контактної групи для погодження умов сталого припинення вогню, а також якнайшвидшого звільнення усіх заручників.

Меркель поінформувала про те, що вона активно обговорює українську тему в телефонних розмовах з лідерами інших держав, зокрема з президентом США Бараком Обамою. Федеральний канцлер наголосила, що дуже важлива трансатлантична єдність у позиції щодо України.

Порошенко звернув увагу керівництва Євросоюзу та європейських інституцій на донорську конференцію, яка має на меті, в тому числі, розпочати збір коштів на відновлення знищених будівель та інфраструктури в Донецькій і Луганській областях.

Співрозмовники домовились знову провести розмову на початку наступного тижня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.