США закликають Німеччину спільно вирішити "шпигунський скандал"

Вівторок, 8 липня 2014, 10:41

Сполучені Штати закликають Німеччину до співпраці в розслідуванні справи ймовірного подвійного агента у Федеральній розвідувальній службі (BND). Про це в понеділок, 7 липня, заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест, передає Deutche Welle (DW).

"Ми будемо співпрацювати з німцями, щоб адекватно вирішити цю ситуацію", - наводить його слова агенція AFP.

Ернест також заявив, що в телефонній розмові між президентом США Бараком Обамою і федеральним канцлером Ангелою Меркель, що відбулася в четвер, 3 липня, з німецької сторони не пролунало жодних звинувачень.

Однак, як писала ЄвроПравда, раніше Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр в інтерв'ю виданню Bild не виключив того, що шпигунство з боку США все ж таки було і зараз саме час для того, щоб США висловили свою позицію: "Я сподіваюся, що всі зараз нададуть допомогу, щоб швидко з’ясувати питання з обвинуваченнями у шпигунстві, а також чекаю в найкоротші терміни чітких заяв, у тому числі з боку США".

Проте DW через поінформовані джерела підтвердили факт причетності ЦРУ до розвідувальної операції проти Німеччини, в рамках якої був завербований працівник BND.

Разом з тим колишній держсекретар США Хілларі Клінтон, виступаючи в Берліні на презентації своїх мемуарів, назвала скандал "серйозною проблемою".

"Треба з'ясувати факти і лише потім діяти відповідним чином. Слід також намагатися дотримуватися обережності, щоб не підірвати таке необхідне співробітництво між нами", - сказала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: