Росія заборонить ввезення цибулі з України

П'ятниця, 1 серпня 2014, 11:17

Россільгоспнагляд наступного тижня може ввести обмеження на ввезення цибулі з України на територію Росії.

Про це повідомив РІА "Новости" помічник керівника відомства Олексій Алексєєнко.

Як свідчать дані ФМС Росії, в 2013 році в країну було ввезено з України 18,1 тис. тонн цибулі на $6,3 млн. У загальному імпорті цієї рослинної продукції в РФ частка України склала 8,9%. Між тим найбільшими імпортерами цибулі в Росію у 2013 році були Китай (81,3 тис. тонн), Нідерланди (43,3 тис. тонн) і Єгипет (26,4 тис. тонн).

У четвер Россільгоспнагляд повідомив, що виявив в партії українського ріпчастої цибулі паразитичне захворювання - золотисту нематоду. З 16 червня служба вже заборонила постачання продовольчої картоплі з України з цієї ж причини. Золотиста нематода - дуже серйозне захворювання. Потрапляння цього карантинного організму в грунт з бульбами, очистками, змивами призводить до стійкого зараження. Надалі на даній ділянці мінімум сім років не можна вирощувати багато видів рослин.

"Ми послали Держветфітослужбі України запит на проведення переговорів. Чекаємо відповіді наступного тижня. Або вони з нами зустрінуться, або, якщо будуть ухилятися від переговорів, ми введемо обмеження", - заявив Алексєєнко.

Ще минулого тижня в Россільгоспнагляді РІА "Новости" повідомили, що можуть повністю призупинити ввезення продовольства з України на час проведення переговорів про її євроінтеграцію. Слідом за цим відомство з 28 липня зупинило ввезення до Росії української рослинної продукції в ручній поклажі, багажі та посилках, а також молока і молочної продукції.

Під забороною знаходяться також поставки в Росію свиней з України. Зі свого боку Росспоживнагляд з 29 липня призупинив ввезення в країну української плодоовочевої продукції і рибних консервів, а з 31 липня - соків. З 1 серпня Россільгоспнагляд обмежив ввезення соєвих бобів, соняшника, кукурудзяної крупи і соєвого шроту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: