Болгарія планує скоротити військову співпрацю з Росією

Середа, 20 серпня 2014, 14:18

Військове співробітництво Болгарії з Росією має високу ціну і корупційний ризик, заявив виконуючий обов’язки міністра оборони Велізар Шаламанов в ефірі БНТ.

Про це пише NewsBG.ru.

Крім того, витрати на підтримку російських літаків, радарів та іншої техніки не допомагають технічному оновленню болгарської промисловості, додав міністр.

"За допомогою НАТО та ЄС Болгарія робитиме все можливе для скорочення цієї залежності. Я можу чітко заявити, що витрати будуть менше сьогоднішніх",- заявив Шаламанов.

Болгарська військова авіація і системи протиповітряної оборони сильно залежать від Росії, за що Болгарію постійно критикує НАТО. Однак подолання цієї залежності пов'язане з серйозними інвестиціями, які неможливі на тлі сьогоднішнього бюджету Міністерства оборони, який в основному витрачається на зарплати і поточну підтримку.

Нагадаємо, минулого тижня Шаламанов заявив, що через фінансові трудощі міністерство не може виплатити Росії 14 млн левів за вже відремонтовані та доставлені двигуни для винищувачів Міг-29, а також членський внесок Болгарії в НАТО.

"Ми в рамках службового уряду може підготувати програму "Болгарія в НАТО - 2020", на підставі якої повинна початися активна співпраця з НАТО і ЄС і ключовими союзниками НАТО, а також  робота з промисловим сектором, так щоб болгарська промисловість активно брала участь в переозброєнні болгарської армії, для чого за попередньою оцінкою необхідно 1 млрд левів", - заявив Шаламанов.

Найдорожчою для Болгарії буде заміна російських винищувачів на новий тип. А ще країні потрібні нові кораблі та підводні човни. Крім того, оновлень потребують і сухопутні війська.

Шаламанов в чергове заявив, що для повної модернізації болгарської армії до 2020 року необхідно збільшити витрати на оборону до 2% ВВП. Однак на тлі сьогоднішньої ситуації подібний відсоток виглядає неможливим. Зараз у бюджеті країни на оборону передбачається 1,3% ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: