Роки співпраці з президентом Путіним завершилися - нідерландський експерт

Середа, 20 серпня 2014, 17:54

Нідерланди переглянуть свої тісні енергетичні зв'язки з Росією після краху авіалайнера MH17 на сході України, що стався місяць тому. 

Про це пише "Voice of America" (VOA).

"Можна побачити, що з часу збиття літака все змінилося. Роки співпраці з президентом Росії Володимиром Путіним завершилися зі збиттям авіалайнера 17 липня з голландськими пасажирами на борту. Зараз Нідерландам потрібно буде глибоко і важко думати про свої майбутні енергетичні відносини з Росією. Ідея, що ми могли би робити бізнес з Путіним, канула в небуття", - констатує провідний експерт Нідерландського інституту міжнародних відносин Луіс ван Шайк в інтерв'ю VOA.

Голландський уряд роками нарощував політичні та економічні зв'язки з Росією, яка стала провідним експортером палива в Нідерланди. Країна тюльпанів поступово реалізовувала стратегію, спрямовану на набуття статусу головного енергетичного центру на північному заході Європи.

Паливний імпорт з Росії в Нідерланди роздувся від 728 млн. євро у 1995 році, до 19 мільярдів євро торік. Із таким рівнем імпорту Нідерланди стали країною номер один в експортних постачаннях з Росії до ЄС в 2013 році. Загальний же експорт російського палива в ЄС минулого року складав 29 мільярдів євро.

Ван Шайк каже, що хоча уряд відкрито не обговорює енергетичну політику, зараз тривають інтенсивні зустрічі за зачиненими дверима.

"Політику опирання на російський імпорт розглядатимуть, - каже експерт. - Влада і бізнес шукатимуть постачання з Норвегії або сланцевого газу зі США, але потрібно розуміти, що це займе певний час, адже необхідно побудувати нову інфраструктуру".

Голландський урядовий чиновник на умовах анонімності сказав таку річ: "Наша теперішня енергетична політика спрямована на те, щоби зробити енергопостачання все більш диверсифікованим. Ситуація з Росією пришвидшує необхідність здійснити цю справу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.