Нідерланди переглянуть традицію "Чорного Петера"

П'ятниця, 15 серпня 2014, 13:16

Віце-прем'єр Нідерландів оголосив, що він проведе консультації щодо ролі традиції "Чорного Піта" під час урочистого відкриття Сінтерклаас (Дня Святого Миколая – Ред.) цього року.

Про це пише The Independent.

Віце-прем'єр Людвіг Ашер має поєднати усі зацікавлені сторони для того, щоб обговорити можливі зміни в контроверсійній традиції напередодні заходів 15 листопада. До переговорів долучаться представники національного мовника і ради міста-господаря Гауда.

"Минулого року позиції були дуже поляризовані. Кожен повинен мати змогу насолоджуватися святом", - сказав Ашер.

Сінтерклаас, персонаж,  що має спільне походження  з Санта-Клаусом, є центральною фігурою голландських зимових свят.

Вважається, що він проводить більшу частину часу в Іспанії, а його прибуття на човні щороку перетворюється у велику виставу, яка транслюється по всій країні. Більшість розваг, однак, забезпечується "помічниками" Сінтерклааса, відомими як Чорні Піти. На думку багатьох голландців, це є найкращою частиною святкувань.

Однак зображення білих людей з почорнілими обличчями викликають суперечки в усьому світі.

Протягом останніх кілька років дискусії навколо історичної відповідності та актуальності улюбленого персонажу стають все більше гострими, що пов'язано як з протестом меншин в Нідерландах, так і з міжнародним несхваленням. У липні робоча група ООН дійшла висновку, що звичай є дійсно расистським, і що брак освіти щодо колоніальної історії сприяє дивовижній терпимості голландців до подібного звичаю.

Як повідомляла ЄвроПравда, суд Амстердама постановив, що герой Різдва, помічник Святого Миколая Чорний Петер – негативний стереотип щодо осіб африканського походження, а тому місто не повинно допускати його участі в новорічних святкуваннях цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.