Найбільший нафтотрейдер відмовився від співпраці з "Роснефтью"

П'ятниця, 22 серпня 2014, 11:43

Заплановану угоду на $2 млрд між "Роснефтью" і швейцарсько-нідерландським нафтотрейдером Vitol відкладено. Це є ознакою того, що посилення санкцій з боку Заходу перешкоджає амбіціям російської державної нафтової компанії.

Про це пише Financial Times.

Vitol, найбільший у світі незалежний нафтотрейдер, вів переговори протягом декількох місяців, щоб залучити близько $2 млрд від США і європейських банків з метою зробити передплату "Роснефти" в обмін на майбутні поставки нафти. Про переговори вперше повідомлялося ще у березні.

Однак два джерела повідомляють, що з моменту останнього раунду посилення санкцій проти Росії  у липні угода була відкладена. Одне з них охарактеризувало угоду як "мертву".

Відмова "Роснефти" є ознакою того, що нові санкції, які обмежують здатність "Роснефти" і Novtek, другого за величиною виробника газу, заважають залучати довгостроковий капітал та не дають змоги сподіватися на нові угоди щодо "передплат".

Один банкір сказав, що навіть якби такі угоди прямо не підпали під санкції, банки все одно боялися б звинувачень у допомозі російським компаніям обійти їх.

Президент "Роснефти" Ігор Сечин звернувся до уряду РФ з проханням про фінансову допомогу компанії на суму 1,5 трлн руб. Необхідність такої допомоги Сечин у листі пояснює введеними проти компанії санкціями США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.