Меркель наполягає, що підтримує децентралізацію, а не федералізацію України

Субота, 23 серпня 2014, 15:31

Канцлер Федеральної республіка Німеччина вважає, що європейським політикам не варто говорити про федералізацію України.

Про це Меркель заявила 23 серпня під час спільної прес-конференції з президентом України Петром Порошенко в Києві, після завершення їх двогодинної зустрічі.

"Коли ми (в Німеччині) говоримо про федералізацію, то це йдеться про німецький тип федерації. Ми розуміємо, що в Україні це називають децентралізацією і це - саме те, чого хоче президент Порошенко", - заявила канцлер.

Меркель переконана, що таку позицію поділяє також її заступник, міністр економіки Німеччини, лідер німецьких соціал-демократів Зігмар Габріель, який в газетному інтерв'ю закликав до федералізації України.

"Те, що я сказала - це не просто моя думка, це також думка віце-канцлера", - стверждує вона.

Меркель також закликала європейських політиків утриматися від заяв з цього приводу.

"Ми розуміємо, що коли в Україні йдеться про федералізацію, для вас це означає інше, це також означає втрату цілісності", - зазначила вона.

Меркель також прокоментувала кримське питання.

"Це (анексія Криму – ред..) відбулося із порушенням територіальної цілісності в Європі. Якщо ми визнаємо такий принцип, то тоді це може статися будь-де в Європі", - заявила Меркель. Вона додала, що повернення Криму буде тривалим процесом. "Минули місяці і його не віддали назад. Часто, коли вирішуються політичні питання потрібно дуже багато терпіння і зусиль", - зазначила канцлер Німеччини.

Як повідомляла Європейська правда, канцлер ФРН під час переговорів пообіцяла, що Німеччина  надасть Україні 500 млн євро на відновлення інфраструктури Донбасу в рамках механізму спецфонду, який буде створений з цією метою в вересні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.