ЄС розробляє сценарій на випадок припинення поставок газу з РФ

Вівторок, 26 серпня 2014, 10:36

Єврокомісія розробляє кризовий сценарій на випадок повного припинення поставок газу з Росії в держави Євросоюзу.

Про це заявив комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю газеті Bild, опублікованому у вівторок, 26 серпня, передає Deutche Welle.

Еттінгер сказав, що він не вірить у те, що президент Росії Володимир Путін "перетворить постачання енергоносіїв в інструмент своєї політики", однак зазначив, що шість країн ЄС на 100 відсотків залежать від поставок газу з РФ, при цьому чотири з них отримують газ безпосередньо з Росії, тобто, оминаючи територію України.

"Найбільша небезпека виникне в тому випадку, якщо транзит енергоносіїв більше не можна буде забезпечити.

Це може статися з різних причин, наприклад із-за нападів. Тоді Болгарія і Словаччина виявляться повністю відрізаними від газових поставок.

На цей випадок Євросоюз повинен подбати про те, щоб забезпечити, наприклад, реверсні постачання газу в ці держави", - пояснив Гюнтер Еттінгер.

Єврокомісар зазначив, що в разі необхідності Євросоюз повинен буде подбати і про забезпечення газом України.

"На крайній випадок потрібно створити умови для переправлення газу з ЄС на Україну", - сказав він. Еттінгер нагадав, що в даний час газові сховища на Україні заповнені лише наполовину, і до зими їх необхідно заповнити повністю.

Гюнтер Еттінгер назвав хорошим знаком майбутню у Мінську зустріч між президентами України і Росії Петро Порошенко і Володимиром Путіним.

Одночасно він закликав Росію дати обіцянку припинити підтримку сепаратистів на сході України. Єврокомісар зазначив, що у відповідь Україна могла б оголосити амністію для тих сепаратистів, які не причетні до скоєння злочинів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.