ЄС наголошує на необхідності чесних та прозорих парламентських виборів

Вівторок, 26 серпня 2014, 14:02

В Європейському Союзі взяли до уваги заяву президента України Петра Порошенка про розпуск Верховної Ради 7-го скликання і наголошують на необхідності проведення дострокових парламентських виборів у відповідності до міжнародних стандартів.

Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на речника верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон Майю Косьянчич.

При цьому у ЄС підкреслюють, що всі політичні гравці мають продовжувати працювати над реформами та розв’язанням кризи в східній Україні.

„Політичні дебати не повинні відволікати всіх політичних гравців в Україні від їх спільної відповідальності", - заявила вона.

Такою відповідальністю речник Ештон назвала просування вже розпочатого процесу реформ, зокрема з метою внесення змін у Конституцію, проведення реформи судової системи, зміцнення поваги до прав осіб, які належать до меншин, проведення реформи з децентралізації, реформування енергетичного сектору і стабілізації економіки.

У зв'язку з кризою в східній Україні Косьянчич наголосила на необхідності знайти мирне вирішення, яке буде повністю відповідати суверенітету та територіальній цілісності України, та покласти край насильству і протиправній діяльності незаконних збройних формувань.

„Фундаментальне значення мають гарантії проведення виборів відповідно до міжнародних зобов'язань та з повагою до основних свобод, як це було на президентських виборах у травні", - підкреслила речник Ештон.

Вона також нагадала і позицію ЄС, який „підтримує проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів" і який виділив 1,5 млн євро стабілізаційному фонду Офісу демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ для міжнародного спостереження за всіма передвиборчими заходами в період 2014-2015 років, а також додаткову підтримку в розмірі 900 тис. євро для регіонального консорціуму неурядових організацій, який спеціалізується на спостереженні за виборами і моніторингу.

„Додаткова підтримка для діяльності Центральної виборчої комісії також розглядається", - додала Косьянчич.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: