Франція хоче оскаржити штрафи США в банківській сфері

Понеділок, 4 серпня 2014, 10:30

Франція намагається заручитися підтримкою країн "групи двадцяти", щоб на листопадовому саміті лідерів G20 в Брісбені оскаржити рішення регуляторів США, які наклали значні штрафи на іноземні банки.

Про це передає Інтерфакс.

Серед іншого Вашингтон у липні стягнув рекордні $8,9 млрд з французького BNP Paribas.

Як пише Financial Times, Берлін, Лондон і Рим готові підтримати французів у ході обговорення так званої екстратериторіальності США на саміті в Австралії.

За словами французьких дипломатів, міністр фінансів Франції Мішель Сапен останнім часом намагався переконати своїх колег у Німеччині та Італії Вольфганга Шойбле і П'єра Карло Падоана в необхідності виступити проти США в цьому питанні. Його ініціатива була сприйнята позитивно, заявив один із чиновників.

Французький уряд усіма силами намагався переконати владу США обмежити санкції щодо BNP Paribas, якому, крім штрафу, протягом року заборонено здійснювати ряд клірингових операцій в доларах у зв'язку з визнанням провини в обслуговуванні транзакцій груп із Судану, Ірану і Куби.

Париж не заперечував той факт, що BNP Paribas вчинив неправильно, але ставив під сумнів ступінь покарання і принцип, згідно з яким США поширюють свою юрисдикцію на всі іноземні банки, що здійснюють доларові операції. Справа в тому, що BNP Paribas не порушував законодавства Франції або Євросоюзу.

Під дію штрафних заходів у США також можуть потрапити Deutsche Bank і Commerzbank, хоча покарання для них навряд чи буде настільки ж суворими, як для BNP Paribas. Під розслідуванням також перебувають Societe Generale і UniCiredt.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.