Саміт НАТО ухвалить рішення щодо України і стане "поворотним пунктом" - Расмуссен

Вівторок, 5 серпня 2014, 08:10

На зустрічі глав держав та урядів країн-членів НАТО, яка відбудеться на початку вересня в Ньюпорті (Уельс, Великобританія), будуть ухвалені рішення, що посилять готовність союзників до захисту від можливої агресії.

Про це заявив в Монсі (Франція) генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен, якого цитує УНІАН.

"Цей саміт буде поворотним пунктом - ми ухвалимо план дій, спрямований на посилення нашої готовності у світі, який змінюється. Ми збільшимо сили, які нам потрібні... НАТО повинно швидко реагувати на будь-який виклик - новий чи старий, на сході чи заході. Це - амбітні плани", - заявив генсек альянсу.

Як відомо, в Монсі розташоване командування об'єднаних сил НАТО в Європі. В ці дні там проходять зустрічі, пов'язані з підготовкою вересневого самміту організації.

Расмуссен також висловив сподівання, що на саміті держави-члени альянсу візьмуть зобов'язання збільшити оборонні бюджети.

Генсек альянсу окремо зауважив, що джерелом цих планів є конфлікт між Україною та Росією, а також дії терористів на Донбасі, які вже призвели до катастрофи пасажирського Boeing.

"Ми знаходимося у вирішальному моменті історії... Зараз російська агресія проти України та злочин з рейсом МН17 чітко вказали, що конфлікт в одній частині Європи може мати трагічні наслідки для всього світу. НАТО залишається відданим захисту всіх союзників від будь-якої загрози", - наголосив він.

У свою чергу британський прем'єр Девід Кемерон, який також відвідав Монс, підтвердив наміри НАТО ухвалити рішення щодо України

"Перше (рішення альянсу) - це реагування НАТО на російсько-українську кризу. У той час, як Росія дестабілізує Україну та незаконно анексувала Крим, альянс сфокусувався на гарантіях нашим східним союзникам (зокрема, Україні). Я підтримую план Брідлова (командуючий об’єднаними силами НАТО в Європі) посилити штаб-квартиру НАТО в Польщі, підготувати постачання та обладнання та призначити ряд навчань, щоб чітко показати, що нас не залякає російська агресивна поведінка. Ми повинні гарантувати, що НАТО готове швидко відповісти на будь-яку загрозу проти будь-якого союзника", - заявив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.