Raiffeisen є найбільш вразливим до санкцій проти РФ серед банків ЄС - експерт

Середа, 6 серпня 2014, 16:25

Raiffeisen Bank International AG, Commerzbank AG, Societe Generale SA, Nordea Bank AB, ING Groep NV і UniCredit Bank SpA можуть понести найбільший збиток серед європейських банків від антиросійських санкцій, прогнозує Berenberg Bank.

Про це передає Інтерфакс.

Знецінення рублевих активів на тлі ослаблення російської валюти до євро і долара завдає прямої шкоди європейським банкам, йдеться в огляді аналітика Berenberg Елені Папули. Однак це єдиний прямий ефект санкцій, зазначає експерт.

Падіння рубля найбільш чутливо для Raiffeisen: його капітал першого рівня знизився в 2013 році на 3%, або приблизно на 300 млн євро, в основному за рахунок девальвації російської валюти, пише Berenberg.

Санкції проти Росії також ставлять Raiffeisen в найбільш вразливе становище: австрійський банк може бути змушений піти з Росії та України, а інвестиції на цих ринках списати у збиток, який може досягти 3 млрд євро, прогнозує ЭПапула.

Банки можуть понести і значний "непрямий збиток від санкцій, які загальмують російську економіку, що підірве попит на кредити, йдеться в огляді Berenberg.

Введені Європейським союзом і США обмеження на довгострокове фінансування російських держбанків може відбитися на пропозиції кредитів в Росії, вважає Папула.

Як повідомлялося, з 1 серпня набрали чинності секторальні санкції Євросоюзу щодо Зовнішекономбанку (ВЕБ), ВТБ, Россельхозбанка (РСХБ), Ощадбанку і Газпромбанку (ДПБ). Список банків був опублікований в офіційному журналі ЄС напередодні.

Громадянам і компаніям країн Євросоюзу заборонено купувати або продавати, а також надавати фінансові послуги з розміщення нових облігацій, акцій або схожих фінансових інструментів зі строком погашення понад 90 днів, випущених банками, включеними в список. Інші операції в ЄС цим банкам не заборонені.

Раніше США ввели аналогічні заходи проти РСХБ, Зеба, Газпромбанку, ВТБ та Банку Москви. Банки тоді запевнили, що вводяться санкції не вплинуть на їх роботу. ЦБ РФ повідомив, що "у разі необхідності будуть вжиті адекватні заходи з підтримки зазначених організацій з метою захисту інтересів їх клієнтів, вкладників і кредиторів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.