Зупинка транзиту російської нафти через Україну - це санкції для країн ЄС - "Транснефть"

П'ятниця, 8 серпня 2014, 16:17

Росія зможе переорієнтувати потоки транзиту нафти в разі заборони її транзиту територією України, але країни ЄС, що купують російську нафту, зіткнуться з більш високими витратами.

Про це заявив Інтерфаксу прес-секретар "Транснефти" Ігор Дьомін.

Він зазначив, що через Україну прокачується близько 14 млн тонн російської нафти в річному обчисленні, і Росія зможе переорієнтувати ці обсяги через порт Усть-Луга (близько 7 млн тонн) на Балтійському морі і північну гілку нафтопроводу "Дружба" (ще близько 7 млн тонн), яка проходить територією Білорусі.

За словами Дьоміна, у разі припинення транзиту найбільшої шкоди зазнають Словаччина і Чехія, які отримують по українському напрямку 8-9 млн т російської нафти, а також Угорщина, що закуповує близько 6 млн т.

Ще приблизно 0,7 млн т нафти купує Боснія і Герцеговина.

Дьомін зазначив, що цим країнам доведеться транспортувати нафту за іншими маршрутами - через хорватський порт Омішаль (Угорщина) або словенська порт Трієст (Чехія), однак транспортування за цими маршрутами виявиться дорожче для споживачів приблизно на $10 за барель.

"З погляду прийняття нафти в систему на "Транснефть" такі санкції не вплинуть. Це будуть санкції проти Угорщини, Чехії та Словаччини", - зауважив він.

У п'ятницю прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що санкції, які пропонує ввести Кабінет міністрів щодо Росії, можуть включати заборону на авіаперельоти і транзит ресурсів через українську територію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.