Росія висунула Україні та ЄС свій список змін до асоціації

Середа, 10 вересня 2014, 10:22

Росія представила Києву і Брюсселю список своїх вимог щодо зміни вже підписаної Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на документ.

Замість трьох зазначених сфер угоди Москва хоче змінити п'ять напрямів, при цьому виключивши з вільної торгівлі 20% товарів. По суті, для цього потрібні нові переговори, пише видання.

Аналіз документа свідчить, що Росія хоче виключити із взаємної лібералізації торгівлі України з ЄС (відмовитися від скасування або значного зменшення імпортних мит. - Ред.) низку товарів - всього 2376 тарифних ліній з 11600, зазначених в Угоді про асоціацію.

Тобто Москва пропонує Києву і Брюсселю вилучити з їхньої вільної торгівлі більше 20% товарів. Список цих товарів займає 45 сторінок документа з 60.

Зазначимо, що на попередніх консультаціях Україна, ЄС і РФ домовилися, що Росія представить свої зміни в текст Угоди про асоціацію у трьох сферах.

Проте Москва хоче більшого - запропоновані нею зміни повинні торкнутися п'яти напрямків, включаючи лібералізацію тарифів і енергетику (крім обумовлених раніше сфер з технічного регулювання, санітарних і фітосанітарних заходів, митного адміністрування).

Окрім того, Росія вимагає від України і Європейського союзу внести зміни в Угоду про асоціацію, які б не перешкоджали інтеграції України в Митний союз.

Також російська сторона вирішила, що до переліку обговорюваних в рамках угоди питань потрібно внести ще й енергетику.

За оцінками експертів, з якими консультувалося видання, для задоволення всіх російських "бажань" буде потрібний новий мандат на переговори, а на самі переговори "про внесення змін до УА" піде приблизно два роки.

Нагадаємо, Європарламент наступного тижня голосуватиме за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.