Світовий банк попереджає Росію про стагнацію та рецесію

Середа, 24 вересня 2014, 13:30

Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП Росії в 2014 році до 0,5%. Російська економіка перебуває в стагнації.

Про це пише ІТАР-ТАСС, посилаючись на доповідь Світового банку про економіку РФ.

Раніше Світовий банк заявляв, що зростання ВВП Росії цього року може скласти 1,1% в разі зниження геополітичної напруженості.

В 2015-2016 роках російська економіка продовжить зростати незначними темпами - на 0,3% і 0,4% відповідно, що значно нижче прогнозу Мінекономрозвитку РФ. Базовий сценарій розвитку подій передбачає відсутність подальшої ескалації геополітичної напруженості і додаткових санкцій.

"Геополітична напруженість, як і раніше, впливатиме на російську економіку через вже існуючі канали розповсюдження кризи, - наголошується в доповіді. - В таких умовах довіра споживачів і інвесторів буде відновлюватися повільно".

Організація представила два сценарії розвитку російської економіки. Згідно з оптимістичним варіантом, темпи зростання підвищаться до 0,9% в 2015 році й до 1,3% в 2016 році.

Якщо ж слідувати песимістичному сценарію, в російській економіці настане тривала рецесія. "Введення додаткових санкцій протягом прогнозного періоду може призвести до збільшення невизначеності економічної політики, втечі капіталу, високої волатильності валютного курсу і послаблення рубля, що матиме згубний вплив на рівень довіри та інвестиційну активність", - вважають експерти організації.

Для пожвавлення економіки Світовий банк прописує Росії реформи і нову модель розвитку на основі диверсифікації. Серед порад організації - відмова від зовнішніх запозичень, пом'якшення монетарної політики, а також більш ретельний підхід до прийняття рішень про витрачання коштів резервного фонду і фонду національного добробуту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.