Прем'єр-міністр Фінляндії: ми не питатимемо дозволу Путіна на вступ до НАТО

Понеділок, 29 вересня 2014, 14:55

Прем'єр-міністр Фінляндії Александр Стубб заявив, що Фінляндія самостійно прийматиме рішення щодо вступу до НАТО та не питатиме дозволу на це у президента РФ Володимира Путіна.

Голова фінського уряду зробив відповідну заяву в інтерв'ю виданню Spiegel.

"Для нас питання полягає у тому, чи посилить членство у НАТО нашу безпеку, та чи надасть це нам більше можливостей впливати на безпекову політику в Європі. Це рішення ми будемо приймати, не питаючи дозволу", - заявив Стубб, відповідаючи на запитання журналіста стосовно того, чи дозволить Путін Фінляндії приєднатися до НАТО.

Прем'єр додав, що численні випадки порушення повітряного простору Фінляндії та інших країн російськими військовими літаками є свого роду посланням президента РФ: "Подивіться, Росія все ще надпотужна держава".

Коментуючи блокування Фінляндією санкцій ЄС проти Росії, Стубб зазначив, що "його уряд ніколи не виступав проти санкцій і завжди готовий підтримати колективні рішення ЄС".

Також прем'єр-міністр Фінляндії підкреслив, що, незважаючи на те, що 90% обсягу природного газу та 70% нафти країна імпортує з Росії, вона не залежить від енергоносіїв сусіда, оскільки має достатньо диверсифіковану систему джерел енергії та її постачальників.

29 вересня Александр Стубб перебуває з візитом у Берліні, де обговорює питання політики Росії та двосторонніх відносин між країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: