ЄС залишив санкції проти РФ незмінними

Оновлено
Вівторок, 30 вересня 2014, 15:19

Посли країн Європейського cоюзу під час засідання 30 вересня вирішили залишити санкції проти Росії без змін.

Про це пише Reuters з посиланням на чиновника ЄС, ім'я якого не наводиться.

"Ми зберігаємо статус-кво", - сказав чиновник  після наради, присвяченої обговоренню реалізації припинення вогню між Києвом і проросійськими сепаратистами.

"Ніхто навіть не говорив про можливість скасування санкцій, враховуючи ситуацію на місцях", - відзначив інший дипломат.

Речник зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич, зі свого боку, заявила, що "незважаючи на певний позитивний розвиток щодо імплементації положень мінської угоди, все ще залишаються пункти, які необхідно реалізувати відповідним чином".

Такого висновку, за її словами, було досягнуто під час засідання послів країн ЄС.

За словами Косьянчич, ЄС розгляне питання пом'якшення чи відміни санкцій, якщо "реальна ситуація виправдовуватиме такі дії".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що рішення про перегляд санкцій буде попередньо ухвалене на засіданні COREPER (зустріч представників країн-членів ЄС) 30 вересня.

Росія наполягала на тому, що санкції мають бути пом'якшені. Водночас представники країн ЄС неодноразово заявляли про те, що передумов для зменшення рівня санкцій проти РФ наразі немає.

"Потрібно сказати, що відбулися деякі позитивні зрушення, найбільші протягом місяців. Але ми, як і раніше, далеко (від бажаного). Вони (росіяни) досі приходять на (українські) кордони, вони ще надають допомогу (проросійським бойовикам на Донбасі)", - поясняв раніше високопосадовець, причетний до напрацювання рішення. 

ЗМІ повідомляли, що єдиною країною "великої сімки", яка виступала за пом'якшення санкцій, була Італія. Варто додати, що нинішній керівник МЗС Італії Федеріка Могеріні від листопада 2014 року має очолити зовнішньополітичну службу ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.