Країни ЄС мають допомогти Україні зброєю - Шварценберг

Середа, 1 жовтня 2014, 11:03

Країни ЄС мають допомогти Україні зброєю, інакше президент Росії Володимир Путін "зжере її частинами".

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг в інтерв'ю німецькій газеті Rheinische Pos.

"Ми також повинні допомогти Україні зброєю. Інакше в країни нема жодного шансу в боротьбі проти краще озброєних і підготовлених російських військ, і Володимир Путін зжере Україну частинами", - заявив Шварценберг.

На його думку, головною помилкою ЄС була відмова Україні у статусі кандидата у члени НАТО у 2008 році. "Це була помилка, в результаті якої Путін зрозумів, що має карт-бланш", - пояснив чеський дипломат.

Карел Шварценберг також розкритикував позицію Німеччини щодо українсько-російської кризи.

"Багато хто хотів би сприймати те, що відбувається, як непорозуміння. Вони згадують, як Володимир Путін виступав в Бундестазі німецькою мовою, і думають про плідну співпрацю з Росією", - зауважив екс-міністр. Він додав, що ці люди часто сприймають актуальні події під гаслом "не може бути того, чого бути не повинно".

При цьому Карел Шварценберг переконаний, що російська загроза актуальна не лише для України та балтійських країн. За його словами, Володимир Путін активизував свою політику і в інших регіонах Європи.

"Саме тому я виступаю за те, щоб балканські країни якомога швидше були прийняті до ЄС. Це дозволить економічно стабілізувати їх, що унеможливлює плани Путіна. В іншому випадку ми отримуємо пожежу в цьому регіоні", - переконаний Шварценберг.

Нагадаємо, в самій Чехії теж поширені проросійські погляди. Зокрема, заяви у підтримку дій РФ висловлювали як колишній президент Вацлав Клаус, так і нинішній прем'єр-міністр Богуслав Соботка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.