ЄС перевірить українську свинину до кінця осені

Середа, 15 жовтня 2014, 12:51

Українські свинарські підприємства очікують інспекційну місію фахівців гендиректорату Європейської комісії САНКО до кінця листопада.

Про це заявив президент Асоціації свинарів Артур Лоза, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Відкриттю європейського ринку вітчизняним компаніям передує дослідження європейських експертів. Їх приїзд очікується восени", - сказав він.

За його словами, вимоги європейських інспекторів будуть стосуватися утримання тварин та їх ідентифікації.

"За рівнем модернізації підприємств, виробництва свинарської продукції, вирощуванню свиней вже сьогодні багато вітчизняних підприємств відповідають найжорсткішим європейським стандартам, а от з м'ясопереробкою трохи гірше", - зазначив експерт.

Він вважає, що тільки невеликий відсоток українських м'ясопереробників буде готовий у найкоротші терміни для сертифікації.

Результати звітів комісії можуть прискорити процес виходу українських компаній на ринок ЄС, але також внести зміни в діяльність підприємства.

"Зазвичай процес перевірки триває від моменту приїзду європейських експертів на підприємство до моменту поставок в Європу", - уточнив Лоза.

Він вважає, що крім технічних, документальних та юридичних бар'єрів на експорт свинини в ЄС, існує і економічний.

Зараз європейські ціни на свинину нижче, ніж українські, тому реалізувати м'ясо у цьому напрямку нині невигідно.

Президент Асоціації свинарів також повідомив, що визнання продукції Євросоюзом відкриває можливість українським виробникам постачати продукцію в Китай і РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.