Ромпей каже, що ЄС буде нелегко викупити російські "Містралі"

Четвер, 23 жовтня 2014, 08:39

Глава Європейської ради Герман ван Ромпей позитивно оцінив пропозицію євродепутатів щодо придбання для потреб Євросоюзу російських "Містралів", але наголосив на складнощах її реалізації.

Про це йдеться у листах ван Ромпея та президента Франції Франсуа Олланда у відповідь на лист 37-ми членів комітету у закордонних справах Європарламенту щодо придбання згаданих "Містралів" для потреб ЄС, на текст яких посилається Укрінформ.

"Я вважаю ваші пропозиції дуже цінними, хоча їхньої реалізації досягти буде нелегко через деякі суттєві обмеження, зокрема положення Угоди про Європейський Союз (TEU), які стосуються сфери загальної політики безпеки і оборони (CSDP)", - зазначив Ромпей.

На його думку, існують серйозні юридичні та фінансові перешкоди на шляху закупівлі Євросоюзом військової техніки.

За словами глави Європейської ради, у TEU дійсно йдеться, що CSDP включає прогресивне формування загальної оборонної політики Євросоюзу, що призведе до спільної оборони, коли Європейська рада, діючи одноголосно, ухвалить відповідне рішення.

"Проте угода також передбачає, що експлуатаційні витрати, які випливають з реалізації CSDP, не можуть бути здійснені з бюджету Євросоюзу у випадку, коли вони виникають у ході проведення військових або оборонних операцій", - зазначив Ромпей.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що група депутатів Європарламенту виступила з пропозицією викупити французькі військові кораблі "Містраль", призначені для Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: