Кримським "росіянам" видають паспорти, що дозволять їм отримати Шенген

Понеділок, 27 жовтня 2014, 12:00

Кримським "росіянам" почали видавати перші закордонні паспорти, але пунктом видачі документа зазначено не Республіку Крим, а Краснодарський край.

Про це пишуть "Новости Крыма".

Таким чином власники нових закордонних паспортів зможуть отримати шенгенську візу в одному з візових центрів чи консульств країн Шенгену у Москві.

Одним з перших володарів закордонного паспорта РФ став 29-річний сімферополець Вадим Нікіфоров.

"Отримав свій закордонний паспорт я в Сімферополі, але пунктом видачі документа значиться не Республіка Крим, а Краснодарський край. Кримська прописка тут не значиться, його ж можна отримати хоч у Москві. В Європу я поки не збираюся, але, думаю, такий паспорт і "шенген" можуть поставити", - говорить він.

Водночас варто підкреслити, що визначати справжнє місце проживання подавця заяви консульства будуть за загальногромадянським паспортом: більшість країн вимагають від заявників копії цього документа.

Крім того, в анкеті на шенгенську візу є пункт про фактичне місце проживання, обов'язковий для заповнення.

Так, зокрема, візовий центр Італії в Москві, а також консульство Франції серед переліку обов'язкових документів вказують внутрішній паспорт та копії його сторінок.

У зв'язку з цим кримським "росіянам" необхідно буде вирішити питання прописки у внутрішньому паспорті.

Нагадаємо, згідно з офіційною позицією країн ЄС тільки українське консульство і візові центри вправі приймати заяви на візу від резидентів Криму.

Таким чином, отримавши закордонний паспорт з пропискою в іншому регіоні, кримчани зможуть обійти цю вимогу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.