Україна заплатить 5000 євро за зрізану стрічку з вінка Януковича

Четвер, 30 жовтня 2014, 15:16

Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі пенсіонерки Ганни Швидкої, яка у 2011 році зрізала стрічку з вінка, покладеного тодішнім президентом Віктором Януковичем до пам’ятника Шевченка.

Про це "Європейській правді" повідомили в Європейському суді з прав людини, який 30 жовтня оприлюднив своє рішення у справі.

Українська влада визнана винною у порушенні двох статей Конвенції про захист прав людини – про право людини на висловлення думки та про право на оскарження судового рішення.

За рішенням ЄСПЛ, держава зобов’язана виплатити пані Швидкій 5 тис. євро в якості моральної компенсації.

Як відомо, 24 серпня 2011 року Янукович в рамках святкування Дня незалежності поклав вінок до пам’ятника Шевченка. Ця подія супроводжувалася протестами опозиції; одна з мітингуючих, Ганна Швидка, відрізала з президентського вінка стрічку з прізвищем Януковича. Зрештою її затримали, визнали винною у хуліганстві і призначили найвище покарання за даною статтею Кримінального кодексу – арешт на 10 діб.

ЄСПЛ погодився з тим, що заявниця дійсно вчинила хуліганські дії. Але особливості процесу над нею свідчать про політичну мотивованість вироку.

"Призначення максимально можливого покарання 63-річній жінці, яка не мала проблем із законом та не становить небезпеки для суспільства, є непропорційно жорстким рішенням. У вироку суду підкреслено її відмову визнати вину, а це означає, що її покарали через небажання змінювати політичні погляди", - повідомляє ЄСПЛ.

Також в Страсбурзі зазначили, що Ганна Швидка змогла оскаржити вирок лише після того, як повністю відбула покарання, що свідчить про порушення права на оскарження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.