ЄС виділив кошти на підтримку газових проектів у Східній Європі

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 10:16

Більше половини коштів, виділених ЄС на енергетику, підуть на побудову газової інфраструктури в країнах Балтії та Центрально-Східної Європи.

Про це повідомляє EurActiv.

Перший раунд фінансування Фонду об’єднання Європи (CEF) становить 1,37 млрд євро. З виділених на цьому тижні 647 млн євро, з них 392 млн припадає на газ, а 255 на електроенергію, незважаючи на заклики фонду до переходу на ширше фінансування електроенергетики.

"Це допоможе нам швидко побудувати інфраструктуру та забезпечити енергетичну безпеку Європи. Геополітична криза посилює необхідність об’єднання наших енергетичних систем" - сказав єврокомісар з енергетики Гюнтер Етінгер.

Основна частина коштів буде направлена на побудуву газової інфраструтури в Балтійському регіоні, Центральній, Східній, Південно-Східній Європі.

Проекти, в тому числі термінали скрапленого газу та газопроводи, покликані поєднати "газові острови" ЄС з загальноєвропейською енергетичною мережею.

З 34 наданих грантів  16 стосуються природного газу і 18 - електроенергії. 28 грантів будуть направлені на дослідження впливу проектів на довкілля, шість грантів підуть на будівельні роботи.

Ряд цих проектів є ключовими проектами безпеки поставок в рамках Стратегії енергетичної безпеки Європи, прийнятої 28 травня 2014 року.

Наступний етап фінансування припадає на 2015 рік, протягом 2014-2020 років  CEF має намір вкласти в побудову єдиної європейської енергетичної інфраструктури 5,85 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.