В Литві пропонують узаконити подвійне громадянство

Середа, 12 листопада 2014, 12:54

Спікер литовського парламенту Лорета Граужинене запропонувала провести референдум про подвійне громадянство разом з виборами до Сейму.

Голова парламенту повідомила, що сама голосуватиме за розширене використання подвійного громадянства, пише "Литовський кур’єр".

"Ми вважаємо, що було б доцільно зробити це разом з виборами до Сейму", – сказала Граужинене.

Парламентські вибори в Литві мають відбутися восени 2016 року.

Нагадаємо, зараз Конституція країни передбачає, що, за винятком передбачених законом окремих випадків, ніхто не може бути одночасно громадянином Литви та іншої держави. Ця стаття входить до першого розділу Конституції, положення якого можуть бути змінені тільки на референдумі.

Причому змінені вони можуть бути, якщо на референдумі це питання підтримає більше половини виборців.

Згідно з нинішнім законом про громадянство Литви, подвійне громадянство дозволено мати тим, хто виїхав з Литви до відновлення незалежності в 1990 році, а також тим, хто отримав громадянство автоматично - за правом народження або через вступ в шлюб.

Однак особи, які мають подвійне громадянство з народження, з досягненням повноліття протягом трьох років зобов'язані вибрати одне громадянство.

Як повідомляла раніше "Європейська правда", президент Литви Даля Грибаускайте запропонувала Сейму поправки до Конституції, згідно з якими громадянам Литви з особливими заслугами перед країною буде дозволено мати подвійне громадянство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: