Литва впорається і без російського газу - Грибаускайте

Середа, 22 жовтня 2014, 08:57

Литва зможе обійтися без російського газу, адже незабаром країна планує запуск терміналів скрапленого газу.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на президента Литви Далю Грибаускайте.

Термінал скрапленого газу у Клайпеді планують запустити 27 жовтня. Поставки палива мають розпочатися відразу після його тестування на початку 2015 року.

За словами Грибаускайте, це покладе край газовій монополії Росії у сфері постачання палива до Європи та зможе зміцнити енергетичну безпеку Литви.

"Це надасть нам значні вигоди та свободу у прийнятті рішень. Ніхто не зможе шантажувати нас чи змушувати платити прийняттям певних політичних рішень", - заявила преидент Литви.

Із запуском терміналів скрапленого газу Литва зможе повністю забезпечити свої внутрішні потреби в енергетиці, а також експортувати паливо до Латвії та Естонії.

"Ми більше не будемо залежні від 'Газпрому'", - підкреслила Грибаускайте.

Президент Литви зазначила, що країна продовжить контракт Із російським газовим монополістом, який закінчується наприкінці 2015 року, лише у тому випадку, якщо формулу ціни на паливо буде змінено.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Литви Рокас Масюліс заявляв, що Литва накопичила достатню кількість палива у газосховищах, аби пережити можливі перебої з поставками з Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: