ЄП вимагає від Туреччини припинити нафтогазову розвідку біля берегів Кіпру

Четвер, 13 листопада 2014, 19:46

В резолюції, проголосованій Європарламентом у четвер 13 листопада, євродепутати засудили проведення Туреччиною розвідки нафтогазових ресурсів Східному Середземномор'ї на південь від Кіпру.

Про це повідомляє прес-служба Європейського парламенту.

У тексті резолюції наголошується, що ця діяльність Туреччини є ні чим іншим, як посяганням на виняткову економічну зону Республіки Кіпр і її суверенне право на розвідку природних ресурсів у межах цієї зони.

Також у резолюції міститься заклик до Туреччини припинити "погрози" та "провокаційні дії" щодо Кіпру.

На думку євродепутатів, дії Туреччини порушують як міжнародне право в цілому, так і суверенні права Республіки Кіпр і "повинні розглядатися як незаконні та провокаційні".

Євродепутати підкреслюють, що Туреччина повинна негайно відкликати свої судна, які працюють всередині і навколо кіпрської вийняткової економічної зони. Дії Туреччини загрожують підірвати переговори з врегулювання кіпрської проблеми, а їх продовження може мати "негативний вплив на відносини Туреччини з ЄС".

"Відкриття родовищ газу буде в інтересах обох громад Кіпру в разі, якщо вдасться знайти політичне рішення, яке зможе покласти край конфлікту", - наголошується в резолюції.

Нагадаємо, відносини між Туреччиною і Кіпром загострилися за останні місяці через розвідки нафтогазових родовищ на шельфі Кіпру. На початку жовтня Анкара заявила, що за запитом Північного Кіпру починає сейсмічну розвідку в районі шельфу, де вже проводять буріння італійська і південнокорейська компанії за запитом Республіки Кіпр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.