Чехія і Словаччина святкують 25-річчя Оксамитової революції

Понеділок, 17 листопада 2014, 09:33

Чехія і Словаччина в понеділок 17 листопада починають святкування 25-річчя Оксамитової революції.

У центрі Праги, Братислави та інших міст двох країн у понеділок пройдуть пам'ятні заходи. Політики, громадські діячі, прості громадяни покладуть квіти і поставлять свічки в місцях, де розгорталися основні події революції листопада 1989 року, повідомляє Радіо Свобода.

У рамках цьогорічних святкувань чеський прем'єр-міністр Богуслав Соботка має намір брати участь у відкритті у Вашингтоні, в будівлі Конгресу, бюста Вацлава Гавела - одного з лідерів Оксамитової революції, колишнього президента Чехословаччини і Чехії, який помер у грудні 2011 року.

Нагадаємо, що мирний протест у Міжнародний день студента 25 років тому вилився у зіткнення з поліцією, яка била демонстрантів.

Через місяць у Чехословаччині з'явився перший за 41 рік некомуністичний уряд, а 29 грудня 1989 року Вацлав Гавел став президентом федерації за результатами голосування парламенту.

У 1993 році Чехія і Словаччина пережили так зване "оксамитове розлучення", ставши двома окремими державами.

Проте, згідно з опитуванням цього року, більш як 16% чехів все ще мріють про повернення до комунізму, повідомляє ВВС.

При цьому 84% жителів Чеської Республіки знають про свято 17 листопада, яке зараз офіційно називається День боротьби за свободу і демократію.

У Словаччині, де більшість населення також позитивно оцінюють події 25-річної давнини, свято називається День боротьби проти тоталітаризму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.