В Чехії скандал через президента, що хвалив Путіна та матюкався в ефірі

Вівторок, 4 листопада 2014, 08:34

Головною політичною темою в Чехії в понеділок стала поведінка президента країни Мілоша Земана, який неодноразово вжив брутальну лайку, а також хвалив російську владу в прямому ефірі Чеського радіо.

Про це повідомляє сайт Чеського радіо, що наводить аудіозапис президентського виступу.

Приводом для лайки з боку Земана стало обговорення теми радянських дисидентів, які протестували проти окупації Чехословаччини з боку СРСР.

З цієї теми Земан за власною ініціативою перейшов до питання критики Володимира Путіна у західному суспільстві. Він назвав несправедливими порівняння президента РФ із радянськими лідерами і додав, що ключові політв'язні в сучасній Росії не мають права називати себе такими.

"Не думаю, що політв'язнем був Ходорковський, який в 1990-х роках їздив по Росії з пакетами, набитими мільйонами. Я швидше думаю, що він крадій. І якщо мені щось не подобається у владі Путіна, то це те, що він посадив лише Ходорковського, а не всіх олігархів", - заявив Земан.

Після цього чеський президент – знову ж таки, за своєю ініціативою – перейшов до критики на адресу панк-групи Pussy Riot.

Саме в цьому фрагменті він вийшов за межі цензурних виразів.

"Чи ви знаєте, що означає "pussy"? Це п...да. І в текстах цієї групи те саме - "п..да здесь, п..за там". Просто ідеальні політв'язні", - без особливих емоцій зазначив Земан, додавши, що "справжніх політв'язнів він готовий захищати (цей фрагмент можна почути в аудіозаписі після 35-ї хвилини).

На цьому нецензурні вирази не закінчилися.

Згодом під час ефіру Земан вживав лайливі слова, що означають статевий акт та екскременти.

Така поведінка глави держави викликала гостру критику з боку інших політиків, в тому числі його нинішніх партнерів у владі, зазначають чеські ЗМІ.

За словами прем'єр-міністра Богуслава Соботки, президент подав поганий приклад молодим людям. Один з провідних чеських лідерів, екс-глава МЗС Карл Шварценберг зазначив, що Земан перейшов усі межі, використовуючи вислови, які принижують жіночу стать.

Екс-міністр фінансів Мирослав Калоусек, якого Земан теж згадав у своєму інтерв'ю Чеському радіо, вважає, що чеський президент "опустив престиж Празького граду до рівня дешевої пивної".

Як повідомляла "Європейська правда", Земан є одним з найбільш проросійськи налаштованих глав держав в Євросоюзі. Він відомий тим, що називав події в Україні "громадянською війною", а Майдан - "лігвом бандерівців".  Місцеві ЗМІ повідомляли, що він отримував преференції від бізнесу, наближеного до Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.