Нова стратегія нацбезпеки: Польща розглядає Росію як загрозу

Середа, 5 листопада 2014, 14:01

В новій стратегії національної безпеки Польщі Росія розглядається як фактор, що загрожує безпеці в регіоні.

Про це пише Rzeczpospolita.

Затверджена сьогодні стратегія визначає загальні питання нацбезпеки і вказує на те, що безпека Польщі залежатиме від здатності країни захищати національні інтереси.

Згідно зі стратегією, безпеку в Європі визначатимуть чотири фактори: НАТО, ЄС, стратегічна присутність США і стосунки з Росією.

В документі зазначається, що відновлення позицій російської влади за рахунок сусідів шляхом інтенсифікації політики конфронтації, прикладом чого є конфлікт з Україною та анексія Криму, негативно впливає на стан безпеки в регіоні.

В стратегії також враховується той факт, що регіональний конфлікт в Україні може прямо чи опосередковано торкнутися і Польщі.

Документом визначені три основні пріоритети безпеки: зміцнення національної безпеки; підтримка процесів, спрямованих на зміцнення колективної оборони НАТО, розвиток загальної політики безпеки і оборони ЄС, зміцнення стратегічного партнерства; участь у діяльності міжнародного співтовариства з попередження нових загроз.

Нагадаємо, раніше президент Польщі Броніслав Коморовський говорив про потребу в новій стратегії НАТО, яка б враховувала те, що конфлікт на сході України буде тривалим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.