НАТО потрібні нова стратегія та готовність до гібридної війни – Коморовський

Четвер, 30 жовтня 2014, 18:30

На Саміті НАТО в Варшаві в 2016 році є сенс ухвалити нову стратегічну концепцію альянсу.

Про це президент Польщі Броніслав Коморовський сказав у виступі перед студентами Академії оборони НАТО в Римі, пише Rzeczpospolita.

Коморовський вважає, що НАТО потребує стратегічної, довгострокової адаптації до кризових явищ на сході, які матимуть тривалий характер. Адже, на його думку, не варто обманюватись тимчасовим перемир’ям в українсько-російському конфлікті.

"Вдалою нагодою для запуску цього процесу може стати саміт НАТО в Варшаві в 2016 році з можливістю прийняття нової стратегії у 2018 році" - вважає польський президент.

На думку Коморовського, зміни, спричинені агресією Росії щодо України, настільки важливі, що "ми можемо говорити про кінець Біловезької епохи в міжнародних відносинах".

Стримати агресію могло б розміщення на кордонах Польщі та інших країн НАТО військ союзників.

Коморовський наголосив, що конфлікт між Україною та Росією наразі має характер гібридної війни і країни НАТО мають бути готовими до того, що Росія підтримуватиме такий тип війни і надалі. "Ми не маємо обманюватися через те, що в якийсь момент кофлікт затих", - заявив він, додавши, що навіть у разі переходу конфлікту у стан "замороженого" Кремль буде готовий "розігріти" його у зручний для себе момент.

Президент Польщі також переконаний, що країнам НАТО варто збільшувати оборонні бюджети і нагадав, що Польща повернеться до витрат на оборону на рівні в 2% від ВВП. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.