Росія відмовляється продовжувати реалізацію "Південного потоку" – Путін

Понеділок, 1 грудня 2014, 20:25

Росія в нинішніх умовах не може продовжувати реалізацію "Південного потоку".

Про це заявив президент РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками переговорів зі своїм турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом, повідомляють РІА "Новости".

"Разом з тим, з урахуванням позиції Єврокомісії, яка не сприяє реалізації цього проекту, з урахуванням того, що ми щойно отримали, нещодавно зовсім, дозвіл від відповідних інстанцій в Нідерландах... позитивно вирішили. З урахуванням того, що ми досі не отримали дозволи Болгарії, ми вважаємо, що Росія в цих умовах не може продовжувати реалізацію даного проекту", - сказав Путін.

"Ми не можемо почати будівництво в морі доти, поки у нас немає дозволу від Болгарії почати будівництво в морі, підійти до болгарського берега і зупинитися - це просто безглуздо", - додав він.

За словами Путіна, втрати Болгарії від призупинення "Південного потоку" складуть 400 мільйонів євро на рік.

"Якщо вже Болгарія позбавлена можливості вести себе, як суверенна держава, то, хоча б нехай вони зажадають від Єврокомісії гроші за одержану вигоду, тому що тільки прямі доходи бюджету Болгарії склали б від транзиту не менш як 400 мільйонів євро на рік", - сказав він .

Глава російської держави додав, що, "в підсумку, це вибір Болгарії".

Путін також заявив, що через позицію ЄК щодо "Південного потоку" Москва перенацілить спрямування поставок своїх енергоресурсів.

"Ми вважаємо, що позиція Єврокомісії була неконструктивною. По суті, не те щоб Єврокомісія допомагала в реалізації цього проекту, ми бачимо, що створюються перешкоди в його реалізації. Ну, якщо Європа не хоче його реалізовувати, ну, значить, тоді він не буде реалізований", - сказав він.

Президент РФ зазначив: "Ми перенацілимо потоки наших енергоресурсів на інші регіони світу, в тому числі за допомогою просування і прискорення реалізації проектів щодо зрідженого природного газу".

"Будемо просувати на інші ринки, і Європа не отримає цих обсягів, у будь-якому випадку, з Росії. Ми вважаємо, що це не відповідає економічним інтересам Європи і завдає шкоди нашій співпраці. Але такий вибір наших європейських друзів", - додав Путін.

"Південний потік" розглядали як конкурента і альтернативу проекту "Набукко", також призначеного для постачання газом країн Південної та Центральної Європи.

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.