Дорога з Києва до Брюсселя лежить через Варшаву - МЗС Польщі

Середа, 17 грудня 2014, 10:42

Київ прийняв усі пропозиції "Вишеградської четвірки", яка взяла шефство над низкою українських реформ.

Як повідомляє кореспондент "Української правди", про це заявив міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина.

За його словами, ідея створити групу підтримки українських реформ з боку чотирьох країн Вишеградської групи виникла у Братиславі, під час нещодавніх переговорів цих країн із західними партнерами. Тоді ж було прийнято рішення про спільний візит міністрів закордонних справ Польщі, Угорщини, Словаччини і Чехії в Україну.

"Нашим візитом до Києва ми демонструємо, що дуже зацікавлені в конкретному проекті, у своєрідній спеціалізації групи. Але ми ще відрефлексуємо підсумки нашого візиту і вирішимо, що нам робити далі, яким чином далі допомагати Україні", - сказав польський міністр.

Гжегож Схетина пояснив, що суть шефства над реформами в Україні "означає експертну підтримку, спільну розробку програм, обговорення ходу реформ з експертами".

"Найближчим часом ми влаштуємо своєрідне road-show наших вишеградських експертів по різних містах України. Потім будемо описувати, як би ми могли вирішувати проблеми і які проблеми треба вирішувати в першу чергу, - розповів глава МЗС Польщі. - Сьогодні ми спеціально обговорювали реформу самоврядування і децентралізації влади. Влада повинна бути ближче до людей, припинити бути такою величезною, інакше неможливо вирішити проблему корупції. Якщо Україна не переможе корупцію, то нічого не вийде, але перемогти її неможливо без децентралізації влади і дерегуляції".

Схетина повідомив, що всі пропозиції Вишеградської групи офіційний Київ прийняв. 17 грудня, під час візиту президента Петра Порошенка до Варшави продовжаться обговорення деталей співпраці.

"Суть нашого проекту - це гарна політична інвестиція. Ми хочемо відкрити для України шлях до Європи. Завжди дорога з Києва до Брюсселя проходила через Варшаву. В рамках "Вишеградської групи" нас в чотири рази більше і у нас в чотири рази більший потенціал для допомоги Україні. І ми намагаємося переконати людей в Євросоюзі прислухатися до України. Треба інвестувати, необхідно вірити", - вважає Гжегож Схетина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.