Туск: Наша проблема - не Україна, а Росія

П'ятниця, 19 грудня 2014, 08:34

Президент Європейської ради вважає проблемою ЄС не Україну, а Росію.

Про це він заявив на підсумковій конференції за результатами саміту ЄС, повідомляє УНІАН.

"Європа повинна мати єдину стратегію щодо України, але особливо щодо Росії, тому що Росія – наша стратегічна проблема", - наголосив він.

При цьому Туск зауважив, що не вважає проблемою Україну, назвавши її "жертвою вторгнення", яка має також економічні проблеми. 

"Нам відомо, що ми можемо зробити з Україною та для України, але найбільший виклик сьогодні – підхід Росії не тільки щодо України, але й щодо Європейського союзу... Коли ми говоримо про Росію та Україну, ми говоримо про самих себе, про те, що значить ЄС, що є правдивим виміром нашої солідарності, і чи ми готові чимось пожертвувати, щоб бути єдиними", - підкреслив він.

За його словами, дискусія з цього питання показала, що ЄС „єдиний, як ніколи раніше". "Нам не потрібна радикальна ідеологія. Через поведінку Росії реакція повинна бути прагматичною. Європі необхідна єдина, спільна позиція", - додав Туск. 

Президент Європейської ради висловив переконання, що агресивна реакція Росії щодо України була спровокована рішенням України підписати Угоду з ЄС.

"Коли ми говоримо про майбутнє України, ми говоримо про наше майбутнє", - наголосив він. 

"Нам потрібна довгострокова стратегія, тому цей конфлікт і ця складна ситуація між Україною, Росією та іншими східними сусідами Європи потребує поведінки з плануванням на роки, а не на тижні чи місяці. Ми повинні бути реалістичними. Це значить, що ми повинні ставитися до цієї гри, як до довгострокової, але не як до однієї реакції на одну кризу", - додав Туск.

Нагадаємо, раніше Туск заявив, що під час саміту країни ЄС повинні подати чіткий сигнал щодо підтримки України, зокрема, фінансової.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.