EBA: Нове імпортне мито загрожує скасуванню вільної торгівлі з ЄС

Четвер, 25 грудня 2014, 17:55

Запровадження додаткового збору з імпорту загрожує скасуванню безмитного режиму з ЄС.

Про це заявила  Європейська Бізнес Асоціація, коментуючи прийнятий за основу Верховною радою 25 грудня законопроект.

"Законопроекти №1562 та 1563 не відповідають Генеральній угоді з тарифів і торгівлі СОТ, порушують міжнародні договори. Враховуючи односторонній преференційний режим з боку ЄС, введення такого тарифного регулювання мало бути погоджено з ЄС, чого не відбулося", - йдеться в заяві організації.

"Це, у свою чергу, загрожує скасуванню безмитного режиму, в односторонньому порядку наданого Європейським Союзом для українських товарів", - відзначає EBA.

Окрім того, асоціація підкреслює, що проекти закону були зареєстровані без дотримання процедур, у них відсутнє фінансово-економічне обґрунтування, що унеможливлює будь-яку оцінку наслідків його дії.

Також проекти не пройшли необхідного обговорення з представниками громадськості та бізнесу. 

"Європейська Бізнес Асоціація, яка виступає від імені бізнесу, що працює в Україні в надскладних умовах, впевнена, що негативні наслідки від введення додаткового імпортного мита можуть стати катастрофічними як для бізнесу, так і для суспільства", - говориться в заяві.

Нагадаємо, імпорт продовольчих товарів пропонується обкладати додатковим збором 10%, інші товари - за ставкою 5%. Крім того, ставку 10% уряд має намір ввести для товарів, що ввозяться на територію України громадянами.

Детальніше про наслідки запровадження додаткового збору з імпорту читайте в колонках а ЄвроПравді "Митний самостріл. Київ провокує масштабний конфлікт у СОТ" та "Урядовий законопроект торпедує безмитну торгівлю з Євросоюзом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.