Переговори про вступ до ЄС не сповільняться через паузу в розширенні

Четвер, 4 грудня 2014, 11:03

Відсутність розширення Євросоюзу у найближчі п'ять років не означає призупинення переговорів про вступ до ЄС.

Про це сказав єврокомісар у справах європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган в інтерв’ю виданню EurActiv.

За його словами, відсутність намірів з розширення Євросоюзу у найближчі п'ять років відображає стан справ у Балканських країнах, які сподіваються приєднатися до ЄС.

"Жодна з них не буде готова до вступу в ЄС у 2019 році. Але це не означає, що ми сповільнили переговори. Навпаки", - зазначив Ган.

Крім того, він пообіцяв, що надаватиме кандидатам усі можливі форми підтримки для того, щоб просунути необхідні реформи.

Серед сфер реформування країн-кандидатів Ган наголосив на важливості змін в економічній сфері.

"Але я виступаю за те, щоб це було питання якості, а не швидкості. Варто працювати так, щоб у ЄС визнали, що розширення створить переваги, помітні для всіх громадян. Інтереси ЄС мають бути пріоритетними", - зазначив він.

Ган наголосив, що кожна з країн-кандидатів на членство у ЄС має сама визначити темп і динаміку процесу. За словами Гана, перспектива приєднання має стати драйвером структурних реформ і сприяти процесу демократизації. Разом з тим у кожної з країн-кандидатів є свої перешкоди.

"Безсумнівно, Сербія і Чорногорія досягли значного прогресу, але в обох країнах є сфери, такі як верховенство права, де необхідні додаткові зусилля", - зазначив Йоганес Ган.

Нагадаємо, Ган заявляв, що ЄС чекає від українського уряду в обмін на фінансову допомогу проведення ефективних реформ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: