В ЄС розпочалося головування Латвії, від якого Київ чекає скасування віз

Четвер, 1 січня 2015, 15:50

З 1 січня Латвія розпочала піврічне головування в Раді ЄС.

До кінця півріччя роботою всіх складів Ради ЄС (крім Ради у закордонних справах та Єврогрупи, що опікується спільною валютою) керуватимуть латвійські міністри.

Найбільші очікування України від латвійського головування пов'язані із травневим самітом Східного партнерства - Україна сподівається, що під час цієї події ЄС ухвалить рішення про скасування візового режиму для українців.  

Варто зазначити, що Латвія є не першою балтійською країною, яка головує в ЄС. Зокрема, у другому півріччі 2013 року ці функції виконувала Литва.

Естонія ж головуватиме в Раді ЄС у першій половині 2018 року.

Офіційним відкриттям головування Латвії стане візит повного складу Єврокомісії  до Риги та спільне засідання з урядом країни, що відбудеться 8 січня 2015 року, повідомляє офіційний сайт головування.

Того ж дня відбудеться також візит до Латвії президента Європейської ради Дональда Туска.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс, говорячи про пріоритети головування країни в ЄС, наголосив на необхідності зосередитися на справ сусідів ЄС - як на півдні, так і на сході, передає Delfi.lv.

Він також підкреслив в цьому контексті важливість саміту Східного партнерства, який відбудеться 21-22 травня у Ризі.

"Ризький саміт стане важливим форумом для аналізу прогресу  (Східного партнерства - Ред.) і формування нових стратегічних кроків щодо підтримки бізнесу. Східні партнери різні, і їх участь теж має бути відповідною, кожна країна повинна шукати найкращу формулу співпраці", - зауважив він.

Як зазначалося, представники української влади сподіваються на рішення про безвізовий режим з ЄС на даному саміті.

Після Латвії, у другому півріччі 2015 року головування в Раді ЄС перейде до Люксембург.у

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.