Штайнмаєр: саміту "нормандської четвірки" в Астані не буде

Вівторок, 13 січня 2015, 08:04

Плани щодо саміту в Астані зірвались, однак міністри закордонних справ "нормандської четвірки" вирішили продовжити консультації.

Про це заявив глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр за результатами зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки", повідомляє  Deutsche Welle.

"Плани щодо саміту в Астані зірвались", - заявив він.

За словами німецького міністра, для його проведення не виконані необхідні передумови. "Над ними ще треба працювати", - сказав Штайнмаєр.

Перемовини в особняку МЗС ФРН на березі Тегельського озера тривали чотири години. Міністри домовились продовжити пошук можливостей реалізації Мінського протоколу від 5 вересня минулого року.

Штайнмаєр заявив, що він та його колеги намагатимуться забезпечити проведення уже в наступні дні засідання контактної групи під головуванням ОБСЄ. Крім того, додав Штайнмаєр, на зустрічі у Берліні вирішено продовжити роботу з підготовки "зустрічі на більш високому рівні".

Утім, не виключено, що наступного тижня відбудеться ще одна зустріч глав зовнішньополітичних відомств Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, України Павла Клімкіна, Росії Сергія Лаврова та Франції Лорана Фабіуса.

 У спільній заяві після зустрічі міністри наголосили, що основою пошуку мирного рішення на Донбасі є виконання Мінських домовленостей, однак "вони постійно порушуються".

Як повідомлялося, 15 січня в столиці Казахстану Астані повинна була відбутися зустріч у "нормандському форматі", в якій мали взяти участь участь  президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент Росії Володимир Путін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.